Home Ik ben cliënt Einde van het bewind

Einde van het bewind

Stel dat u wilt stoppen met bewindvoering. Of dat u wilt overstappen naar een andere bewindvoerder. Wat moet u dan doen?

Als dat aan de orde is, vinden we vinden het fijn als u ons vertelt waarom u bij ons weg wilt. Het is belangrijk om daar het gesprek over te voeren. Soms kan die reden nog verholpen worden. En als we het bewind gaan afbouwen, doen we dat het liefst in overleg. Als u dat wilt, kunt ook direct zelf een verzoek naar de rechtbank sturen.

Afbouwen in overleg

Als we samen de wil en het vertrouwen hebben om toe te werken naar het door u zelf doen van uw financiën, dan gaan we daarover praten. We maken daar samen een plan voor.

In dat plan staat wat u moet doen, zoals leren internetbankieren, hulp vragen als er geen bewindvoerder is, leren vooruit kijken, geen extra geld vragen maar zelf sparen. Als u begeleiding heeft, kan die u daar vaak mee helpen. Soms kan uw gemeente hier bij helpen, met een cursus of budgetcoach bijvoorbeeld. In het plan staat ook wat wij als bewindvoerder doen.

Na verloop van tijd bespreken we met elkaar hoe het gaat. Als het goed gaat kunt u met een brief aan de rechter vragen om het bewind te beëindigen. Wij zullen dan positief adviseren. Normaal gesproken heft de rechter het bewind dan op.

Verzoekschrift bij de rechter

Als u zeker weet dat u wilt stoppen en wij kunnen u niet verder van dienst zijn, dan moet u de rechter hier een brief over sturen. Daarin moet u goed uitleggen waarom u wilt stoppen met bewindvoering. Of misschien een andere bewindvoerder wilt. Dat komt omdat de rechter ons als uw bewindvoerder heeft aangewezen. Hij moet dan ook beslissen of de bewindvoering stopt of dat u naar een andere bewindvoerder gaat. De rechter zal ook onze mening vragen. De rechter wil namelijk van ons weten wat wij ervan vinden.

Zitting

De rechter bepaalt of er een zitting komt, waarin wij uw verzoek bespreken. Soms neemt deze een beslissing zonder zitting. Soms vindt de rechter het goed dat u weggaat, soms niet. Soms wordt een proefperiode afgesproken.

Einde bewind

Stopt de bewindvoering helemaal, dan krijgen we van de rechter een brief met de datum waarop u stopt. Wij schrijven aan de bank en alle instanties waarvan wij de rekeningen betalen dat ze vanaf die datum alles met u moeten regelen. Wij maken een verslag van  uw inkomsten en uitgaven tot die datum. Dit is de "Eindrekening en Verantwoording". Dit verslag gaat naar u om te ondertekenen. U moet het er namelijk mee eens zijn. Als u het hebt ondertekend, sturen we het naar de rechter. Als u niet zelf kunt ondertekenen, dan controleer de rechter het verslag voor u.

Andere bewindvoerder

Als de rechter beslist dat u overstapt naar een andere bewindvoerder, gaat veel op dezelfde manier. Wij nemen contact op met die andere bewindvoerder. We overleggen met hem wanneer hij alles van ons overneemt. Dat geven we dan door aan de bank en aan alle anderen die het moeten weten. We maken weer een ‘Rekening en Verantwoording’ die u moet ondertekenen. Deze moet goedgekeurd worden door de bewindvoerder en de rechter.

Toch samen verder

Als de rechter het niet goed vindt dat u bij ons weggaat, dan gaan we met elkaar praten. We kijken nog eens wat er aan de hand is en of we misschien andere afspraken moeten maken. We zorgen er samen voor dat we zo goed mogelijk met elkaar verder gaan.