Stel dat u wilt stoppen met bewindvoering. Of dat u wilt overstappen naar een andere bewindvoerder. Wat moet u dan doen?
Om te beginnen vinden we het fijn dat u ons vertelt waarom u bij ons weg wilt. Het is belangrijk dat we daarover praten. Soms kan de reden nog verholpen worden. En als we het bewind gaan afbouwen, doen we dat het liefst in overleg. Als u dat wilt, kunt ook direct zelf een verzoek naar de rechtbank sturen.
Als we samen de wil en het vertrouwen hebben om toe te werken naar meer zelfstandigheid, dan gaan we daarover praten. We maken daar samen een plan voor.
In dat plan staat wat u moet doen, zoals leren internetbankieren, hulp vragen als er geen bewindvoerder is, leren vooruit kijken, geen extra geld vragen maar zelf sparen. In het plan staat ook wat wij als bewindvoerder doen.
Na verloop van tijd bespreken we met elkaar hoe het gaat. Als het goed gaat kunt u met een brief aan de rechter vragen om het bewind te beëindigen. De rechter vraagt ook wat wij er van vinden. Wij zullen dan positief adviseren. Normaal gesproken heft de rechter het bewind dan op.
Stel u weet zeker dat u met ons wilt stoppen. U wilt geen afbouwperiode. Dan moet u de rechter hier een brief over sturen. Daarin moet u goed uitleggen waarom u wilt stoppen met bewindvoering of misschien een andere bewindvoerder wilt. De rechter is degene die beslist of de bewindvoering stopt of dat u naar een andere bewindvoerder gaat. De rechter zal ook onze mening vragen. De rechter wil namelijk van ons weten wat wij ervan vinden.
De rechter bepaalt of er een zitting komt, waarin wij uw verzoek bespreken. Soms neemt deze een beslissing zonder zitting. Als wij een andere mening hebben dan u, wij vinden bijvoorbeeld dat het bewind nog nodig is, dan komt er meestal een zitting. Soms vindt de rechter het goed dat u weggaat, soms niet. Soms wordt een proefperiode afgesproken.
Stopt de bewindvoering helemaal, dan krijgen we van de rechter een brief met de datum waarop het bewind stopt. Wij schrijven aan bank en alle instanties dat ze vanaf die datum alles met u zelf moeten regelen. Wij maken een eindverslag van uw inkomsten, uitgaven en bezittingen tot die datum. Dit is de "Eindrekening en Verantwoording". Dit verslag gaat naar u om te tekenen voor akkoord. Als u het hebt ondertekend, sturen we het naar de rechter.
Als de rechter beslist dat u overstapt naar een andere bewindvoerder, gaat veel op dezelfde manier. Wij nemen contact op met die andere bewindvoerder. We overleggen hoe deze alles van ons overneemt. Dat geven we dan door aan de bank en aan alle anderen die het moeten weten. We maken een ‘Eindrekening en Verantwoording’. Deze moet goedgekeurd worden door de nieuwe bewindvoerder en de rechter.
Als de rechter het niet goed vindt dat u bij ons weggaat, dan gaan we met elkaar praten. We kijken nog eens of we misschien andere afspraken moeten maken. We zorgen er samen voor dat we zo goed mogelijk met elkaar verder gaan.