Home Ik ben cliënt Overlijden familielid

Overlijden familielid

Uw vader of moeder, broer of zus of om iemand anders waarvan u erfgenaam bent is overleden. Dat is een verdrietige gebeurtenis. Wij zullen zorgen dat een aantal zaken goed geregeld worden. Daarvoor moet u ons informeren over het overlijden. Iemand anders (familie of begeleiding) mag dit ook doorgeven.

Afwikkeling nalatenschap

Vaak regelt een familielid de begrafenis en de afwikkeling van de erfenis (nalatenschap). De verdeling van de erfenis is een hele klus. Meestal helpt een notaris daarbij. De notaris kijkt of er een testament is. Hij stelt ook een verklaring van erfrecht op. Daarin staat naar wie de erfenis gaat. Daarna moet er van alles geregeld worden, zoals:

  • Afspreken wie de nalatenschap gaat beheren. Vaak wordt hiervoor een boedelvolmacht opgesteld
  • Bepalen hoe u de erfenis gaat aanvaarden. Normaal gesproken is dat beneficiair. Soms is ook een zuivere aanvaarding of een verwerping mogelijk. Dit is een keuze die wij na overleg met u maken
  • Verkopen van een woning als die er is
  • Afspreken hoe spullen verdeeld gaan worden
  • Zorgen voor belastingaangifte

Omdat er zoveel geregeld moet worden duurt het vaak lang voordat het geld van een erfenis aan u overgemaakt wordt. Minstens een paar maanden en soms meer dan een jaar.

U heeft een erfenis ontvangen, wat nu?

Als er een erfenis is, wordt deze gestort op de rekening die wij voor u beheren. Wat we er mee gaan doen overleggen we met u. Wij beheren dit vermogen op een onafhankelijke en verantwoordelijke manier voor u. Bijvoorbeeld uw schulden afbetalen, iets extra's kopen of uw leefgeld verhogen. Soms zetten we het geld opzij voor later (sparen) en soms kiezen we er voor te gaan beleggen. Uiteraard doen we dit alles in overleg met u.


1
GSBB Logo

Welkom bij GSBB

Heeft u een vraag?

GSBB Logo

Welkom bij GSBB

Wij helpen u graag verder.