Home Verwijzers Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH)

Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH), bewind, mentorschap en curatele

GSBB is bewindvoerder, mentor of curator voor veel mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). Wij hebben als wettelijk vertegenwoordiger kennis van en ervaring met NAH. 

Maatwerk bij NAH

Wat NAH bijzonder maakt, is dat dit bij geen persoon gelijk is. Daarom sluiten wij altijd aan bij uw mogelijkheden en beperkingen. Wij weten dat geen mens hetzelfde is, zeker niet bij een hersenbeschadiging. Bewindvoering is voor ons altijd maatwerk.

Dit geldt trouwens ook voor mentorschap of curatele bij NAH. Wij spreken over situationeel mentorschap. Dat betekent dat wij afhankelijk van uw behoefte, situatie en mogelijkheden zaken overnemen, adviseren, begeleiden of u juist zaken zelf laten doen. Steeds is de vraag wat u nodig heeft om zoveel mogelijk regie op uw eigen leven te behouden. Dat bespreken we met u en uw begeleiding.

Letselschade

Wanneer het NAH een gevolg is van een ongeluk, heeft u vaak recht op een letselschadevergoeding. Het afwikkelen van een letselschadezaak kan heel lang duren. Letselschade is een vak apart, waarin gespecialiseerde letselschade-advocaten werkzaam zijn. Wij kennen zulke advocaten en werken met hen samen.

Als u een letselschade-uitkering heeft ontvangen, waarborgen wij een veilig beheer van uw vermogen. Door het bewind wordt eventueel financieel misbruik voorkomen.

 

Bewindvoering, mentorschap en curatele bij NAH

Er zijn veel mensen met NAH. De meesten kunnen zelf of met ondersteuning vanuit hun directe omgeving hun geld- en zorgzaken goed regelen. Als dat niet lukt is er in veel gevallen wel iemand te vinden die familiebewindvoerder of -mentor wordt. Lang niet altijd is een professionele wettelijk vertegenwoordiger (bewindvoerder, mentor, curator) nodig. Als u de rol van vertegenwoordiger bij twee familileden kunt neerleggen, is ons advies dat serieus te overwegen. Dit biedt u meer continuïteit en geeft meer vertrouwen.  

Toch lukt het niet altijd om het door iemand uit de familie te laten doen. Bij mensen met NAH komen namelijk gedragskenmerken voor die zelf doen of hulp uit de directe omgeving moeilijk maken. Dit gedrag komt voort uit de beperking zelf. Voorbeelden zijn: overprikkeling, niet kunnen uitstellen van behoeften, impulsief of agressief gedrag, dwangmatig gedrag, onverschillig gedrag, claimend gedrag, geen zelfinzicht. Hierdoor is het geven van hulp voor familie soms moeilijk vol te houden.

Juist dan kan het een uitkomst zijn om geldzaken onder te brengen bij een professionele bewindvoerder. Hetzelfde geldt voor het regelen van passende zorg en begeleiding (mentorschap). Dat kan namelijk heel ingewikkeld zijn en kennis en vasthoudendheid vragen. Een mentor van GSBB kan dan uitkomst bieden. Het is ons vak.

Bewindvoering en mentorschap of curatele van GSBB kunnen zorgen voor: 

  • Financiële rust
  • Ruimte voor herstel
  • Voorkomen van narigheid, zoals financieel misbruik
  • Zoveel mogelijk grip op je leven

Als het weer beter gaat

Bij mensen met NAH gaat soms na verloop van tijd weer beter, bijvoorbeeld doordat ze leren om te gaan met hun beperkingen. Als dat mogelijk is werken we met u stap voor stap toe naar meer zelfstandigheid. Ook kunnen wij met u een afbouwtraject doorlopen. Daarin blijkt of het bewind, mentorschap of curatele weer opgeheven kan worden.

Samenwerking

GSBB heeft algemene kennis van NAH. Dat betekent dat we in de rol als mentor of curator goed kunnen inschatten wanneer specialistische begeleiding u kan helpen. Wij werken daarom samen met zorgaanbieders met deze specialistische kennis van NAH. Veel van onze cliënten worden begeleid door iemand van Professionals in NAH, NAH Support, Siza (regionaal expertisecentrum NAH), PshVelp, ’s Heerenloo, Dichterbij, Pluryn, Zozijn of anderen.

Contact

Als u hulp van een bewindvoerder, mentor of curator zoekt bij NAH, bent u bij GSBB aan het goede adres. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of advies. U kunt zich ook aanmelden, De eerste stap is dan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek. We helpen u graag!

Aanmelden

Meld je aan voor bewind, mentorschap of curatele - of vraag om een vrijblijvend adviesgesprek

Aanmelden

Meer weten over NAH

Niet aangeboren hersenletsel (NAH) is schade aan de hersenen die na de geboorte is ontstaan. Er komen in Nederland ruim 130.000 mensen per jaar bij met hersenletsel. Door de toename van het aantal ouderen zal dit aantal nog groeien. Van de 130.000 houden ongeveer 40.000 blijvend een beperking. In totaal ervaren ongeveer 650.000 mensen beperkingen als gevolg van hersenletsel. Dat is ruim 3,5% van de Nederlandse bevolking.

https://www.hersenletsel.nl/

https://handicap.nl/nah/

Of luister naar deze lezing op de site van Professionals in NAH, een organisatie waar GSBB veel mee samenwerkt: https://www.nah.nl/lezing/

Meer informatie over bewindvoering bij GSBB vindt u hier en over mentorschap leest u hier.

1
GSBB Logo

Welkom bij GSBB

Heeft u een vraag?

GSBB Logo

Welkom bij GSBB

Wij helpen u graag verder.