Home Ik ben cliënt Ik wil stoppen met bewind

Als je wil stoppen met bewindvoering

Wil je stoppen met bewindvoering? Dan kan. Laat ons weten waarom je wilt stoppen. Wij adviseren je om niet direct te stoppen maar geleidelijk aan steeds meer zelf te beslissen en meer financiële verantwoordelijkheid op je te nemen. Als wij samen ervan overtuigd zijn dat je dit gaat lukken, dan schrijf je een brief naar de rechter. In die brief leg je duidelijk uit waarom je wilt stoppen. De rechter vraagt ons ook om advies. De rechter beslist of de bewindvoering gestopt kan worden.

Wil je een andere bewindvoerder?

Dan zullen wij er alles aan doen om de overgang soepel te laten verlopen. Wij gaan graag met je in gesprek om te horen waarom je bij ons weg gaat. Besluit je om na ons gesprek om je te laten vertegenwoordigen door iemand anders dan moet je de rechter een brief schrijven en daarin uitleggen waarom je een andere bewindvoerder wilt. De rechter beslist of je naar een andere bewindvoerder gaat. De rechter vraagt ook onze mening. De rechter wil namelijk van ons weten wat wij ervan vinden.

Op gesprek bij de rechtbank

De rechter bepaalt of er een zitting komt, waarin wij jouw verzoek bespreken. Soms neemt de rechter een beslissing zonder een gesprek (de zitting). Meestel nodigt de rechter ons uit voor een gesprek als wij een andere mening hebben dan jou. Het kan zijn dat de rechter een proefperiode instelt.

Einde bewind

Stopt de bewindvoering helemaal, dan krijgen we van de rechter een brief met de datum waarop het bewind stopt. Wij schrijven de bank en alle betrokken instanties een brief dat ze vanaf die datum weer alles met jou zelf moeten regelen. 

Wij maken een eindverslag van jouw inkomsten, uitgaven en bezittingen tot het moment waarop de bewindvoering is gestopt. Dit is de "Eindrekening en Verantwoording". Dit verslag sturen wij naar jou toe zodat je dit kunt lezen en ondertekenen voor akkoord. Het ondertekende formulier sturen wij naar de rechtbank.

Andere bewindvoerder

Als de rechter beslist dat je kunt overstappen naar een andere bewindvoerder, dan gaat dit op dezelfde manier als bij het stoppen van bewindvoering.

Is de rechter akkoord? Dan nemen wij contact op met die andere bewindvoerder. We overleggen hoe de nieuwe bewindvoerder alles van ons overneemt. Dat geven wij dan door aan de bank en aan alle anderen die het moeten weten. We maken een ‘Eindrekening en Verantwoording’. Deze moet goedgekeurd worden door de nieuwe bewindvoerder en de rechter.

Toch samen verder

Als de rechter het niet goed vindt dat je bij ons weggaat, dan gaan we met elkaar praten. We kijken nog eens of wij misschien andere afspraken moeten maken zodat we samen weer verder kunnen werken aan jouw financiële onafhankelijkheid.

Neem contact op

Voor al uw vragen of voor een vrijblijvend gesprek over het regelen van een nalatenschap kunt u contact met ons opnemen. Wij staan u zo spoedig mogelijk te woord.

Contact

1
GSBB Logo

Welkom bij GSBB

Heeft u een vraag?

GSBB Logo

Welkom bij GSBB

Wij helpen u graag verder.